Τα
μανιτάρια των Πιερίων (Μέρος
α΄)
(Από τον
Μιχάλη Πολίτη)Τα μανιτάρια των Πιερίων απο
John Karagkiozis
Amanita
caesarea
|
Όταν
έλαβα μια πρόσκληση του οικοτουριστικού
γραφείου Ακαλανθίς (www.akalanthis.gr) για
συμμετοχή σε εκδρομή στα ορεινά Πιέρια,
δέχτηκα με χαρά έχοντας κατά νου να
φωτογραφήσω τα άγρια κυκλάμινα και τα
κολχικά που φυτρώνουν άφθονα εκεί αυτήν
την περίοδο.
Κατά
την διάρκεια της πεζοπορίας μας όμως
ανάμεσα στα ορειβατικά μονοπάτια άλλαξα
γρήγορα γνώμη καθώς μου ήταν αδύνατο να
μείνω ασυγκίνητος από τον πλούτο της
μυκοχλωρίδας της περιοχής.
Πράγματι
αυτήν την εποχή του χρόνου, αρχές
φθινοπώρου, και με τις πρώτες βροχές
κάνουν την εμφάνισή τους τα αγαπημένα
παιδιά των δασών, τα καταφύγια των
ξωτικών αλλά και οι μεζέδες των
καλοφαγάδων, τα μανιτάρια.
Agaricus
spp.
|
Τα
μανιτάρια των Πιερίων, συνθέτουν μια απ' τις
πιο ενδιαφέρουσες ενότητες της
βιοποικιλότητας της περιοχής καθώς
εμφανίζονται σε εκατοντάδες είδη.
Ξεκινώντας κανείς από τις όχθες του
Αλιάκμονα και ανηφορίζοντας σε ένα
τοπίο με φανταστικές εναλλαγές από θαμνότοπους,
λιβάδια και βοσκοτόπια και φτάνοντας σε
εναλλασσόμενα δάση καστανιάς, δρυός,
οξιάς, πεύκης και ελάτης, θα συναντήσει
όλους εκείνους τους ιδανικούς βιότοπους
που φιλοξενούν τουλάχιστο μερικές
εκατοντάδες είδη μανιταριών τα οποία
ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί.
Macrolepiota
procera
|
Οι
κάτοικοι βέβαια των ορεινών
οικισμών της περιοχής γνωρίζουν
αρκετά από αυτά και είναι σε θέση
να αναγνωρίσουν τα είδη που
τρώγονται καθώς συμπληρώνουν μ'
αυτά το καθημερινό τους
διαιτολόγιο.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα
μανιτάρια είναι γνωστά από την
αρχαιότητα και θεωρούνται
παραδοσιακό έδεσμα σε πολλές
περιοχές της Ελλάδας, έπαιξαν
μάλιστα σωτήριο ρόλο σε δύσκολους
καιρούς φτώχειας και ανέχειας
εξασφαλίζοντας τροφή στους
ανθρώπους όταν δεν υπήρχαν άλλες
δυνατότητες.
Lycoperdon
perlatum
|
Εμπειρικά
μπορεί να χωρίσει κανείς τα μανιτάρια σε
δύο κατηγορίες, τα λειβαδικά και τα
δασόβια. Μπορεί επίσης γενικεύοντας, να
τα χωρίσει σε ανοιξιάτικα και
φθινοπωρινά.
Αν
και θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικές
πληροφορίες για όλα τα είδη, ανεξάρτητα
με την περιοχή και την εποχή καρποφορίας
τους, ωστόσο το φωτογραφικό υλικό αυτού
του αφιερώματος προέρχεται από
συγκεκριμένη περιοχή κατά την διάρκεια
της περιήγησής μας σε δρυοδάσος στα
πλαίσια της εκδρομής.
Υπενθυμίζω ότι η
εκδρομή έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου, και
οι φωτογραφίες αφορούν φθινοπωρινά
μανιτάρια.
Bjerkandera
adusta
|
Τα περισσότερα Agaricus τρώγονται όπως το Agaricus campestriss που είναι και καλλιεργούμενο είδος, το Agaricus pampeanus και το Agaricus macrosporus.
Coprinus
comatus
|
Ωστόσο
στα δρυοδάση κυριαρχούν εκπρόσωποι του
γένους Lactarius με χαρακτηριστικότερο το είδος
το Macrolepiota procera το
ελαφίσιο ή ζαρκαδίσιο σύμφωνα με την λαϊκή
ονομασία.
Αυτά τα μανιτάρια είναι
εντυπωσιακά σε μέγεθος και είναι φαγώσιμα.
Είναι νόστιμα χωρίς να θεωρούνται όμως
πρώτης ποιότητας.
Με αυτήν την άποψη όμως
διαφωνούν τα κατσίκια της περιοχής που δεν
χάνουν ευκαιρία να τα καταβροχθίσουν όπου
τα βρουν.
Boletus
aereus
|
Οι
Βολίτες είναι ένα άλλο γένος φαγώσιμων και
μη μανιταριών που υπάρχει στα Πιέρια. Τα
είδη Boletus aereus,
Boletus
quercicola
και Boletus
reticulatus
είναι εκλεκτοί μεζέδες. Βρίσκονται συνήθως
κάτω απ' τις οξιές και έχουν καφετιά
καπελάκια.
Να
μην παραλείψουμε και τους θρυλικούς
Αμανίτες. Τα κόκκινα μανιτάρια Amanita caesarea,
ένα νοστιμότατο είδος.
Φυσικά δεν πρέπει να
το συγχέει κανείς με το περιβόητο
τρελομανίταρο Amanita mouscaria.
Lactarius
spp.
|
Στην
ίδια ζώνη συναντάμε Κοπρίνους
Coprinus
comatus,
Λυκοπορδές Lycoperdon perlatum, είδη του γένους Russulla
και του γένους Lactarius.
Στα
πευκοδάση τον πρώτο λόγο έχουν τα είδη του
γένους Suillus,
τα Πευκίσια Suillus
granulatus
και Suillus
luteus που
είναι φαγώσιμα.
Ιδιαίτερο
ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μανιτάρια
που αναπτύσσονται πάνω σε κορμούς
δέντρων όπως είναι οι Πλευρωτοί Pleurotus
ostreatus και η σπάνια Βοϊδόγλωσσα Fistulina
hepatica.
Calocybe
gambosa
|
Πολλά από αυτά τρώγονται και άλλα
όπως οι ίσκες χρησίμευαν σαν καύσιμη ύλη.
Στη διαδρομή μας δεν εντοπίσαμε
δυστυχώς τέτοια είδη. Εντοπίσαμε ωστόσο
μερικά είδη φελωδών μανιταριών μη
φαγώσιμων.
Όπως
επίσης συναντήσαμε και πολλές
μινιατούρες που θα κέντριζαν το
ενδιαφέρον κάθε φανατικού φυσιολάτρη.
Δεκάδες
είδη που
ανήκουν στα γένη Cortinarius,
Lactarius,
Russulla,
Mycena,
Collybia,
Marasmius,
Tricholoma,
Coprinus,
Psathyrella,
Conocybe,
Entoloma,
Pluteus,
Hygrocybe,
Xerocomus
κ.λ.π. βρίσκονται σκορπισμένα ανάμεσα
στα ξερά φύλλα, κοντά σε πέτρες και σε
σάπιους κορμούς.
Pholiota
spp.
|
Και
σίγουρα κάπου υπομονετικά μας περιμένουν
να τα ανακαλύψουμε φαγώσιμα είδη των
γενών Ramaria και Cantharellus.
Όπως και οι
δηλητηριώδεις και θανατηφόροι αμανίτες
Amanita muscaria,
Amanita phalloides,
Amanita
verna
και Amanita
pantherina, το βρωμομάνταρο
Phallus
impudicus και άλλα επικίνδυνα αλλά
πανέμορφα στην όψη είδη.
Polyporus
versicolor
|
Βεβαίως
εκατοντάδες άλλα είδη βρίσκονται κρυμμένα
στα μαγευτικά Πιέρια και ήταν αδύνατο να τα
ψάξουμε και να τα περιγράψουμε όλα στην
διάρκεια μια εκδρομής που δεν ξεκίνησε
μάλιστα μ' αυτόν τον σκοπό.
Είναι
εκπληκτικό όταν σε μια μικρή σχετικά
διαδρομή βρήκαμε τόσα δείγματα σχεδόν
μπροστά στα μάτια μας. Αυτό τουλάχιστο
δίνει αφορμή σε
μένα προσωπικά να επαναλάβω
την επίσκεψή μου στα ορεινά Πιέρια πιο
οργανωμένος αυτήν τη φορά.
Russula
aurata
|
Το
βουνό των Πιερίδων Μουσών με την οργιώδη
βλάστηση και τις πολλές συγκινήσεις
αποτελεί πρόκληση για κάθε φυσιολάτρη.
Ελπίζω
το μικρό αυτό αφιέρωμα να σας βοηθήσει να
γνωρίσετε τους κρυμμένους θησαυρούς των
Πιερίων και υπόσχομαι να συνεχιστεί ώστε να
έχουμε μια αντιπροσωπευτικότερη και περιεκτικότερη
καταγραφή των μανιταριών της περιοχής.
Τα
μανιτάρια των Πιερίων (Μέρος β΄) (Από τον
Μιχάλη Πολίτη)
Lactarius
spp.
|
Αν
και δεν πέρασε πολύς καιρός από την
προηγούμενη επίσκεψή μου στους
μανιταρότοπους των Πιερίων δεν έχασα
την ευκαιρία να επισκεφτώ και πάλι το
πανέμορφο αυτό βουνό για συνεχίσω την
μικρή αυτή έρευνα σχετικά με την
μυκοχλωρίδα της περιοχής.
Με
την
βοήθεια και πάλι του οικοτουριστικού
γραφείου Ακαλανθίς (www.akalanthis.gr)
οργανώσαμε μια μικρή ερευνητική ομάδα
και ξεκινήσαμε για τα ορεινά Πιέρια αδημονώντας
να συναντήσουμε τους μυστικούς
κατοίκους του δάσους.
Psathyrella
spp.
|
Πριν
σας περιγράψω ποια είδη ανακαλύψαμε σ'
αυτήν την εξερεύνηση και απαριθμήσω
μερικά είδη που δεν ανακαλύψαμε αλλά
γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί θα ήθελα να
κάνω μια παρένθεση.
Με
την αύξηση του οικοτουρισμού πολλές "ξεχασμένες"
περιοχές της Ελλάδας απόκτησαν ξαφνικά
ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό.
Για εμάς τους φυσιολάτρες που τυχαίνει
να έχουμε το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε
να βλέπουμε την επαφή μας με την φύση
κάπως πιο εξειδικευμένα, υπάρχει πάντα
ένα δίλημμα. Αν θα πρέπει δίνουμε
στοιχεία και πληροφορίες σε ένα αδηφάγο
μεν για πληροφόρηση αλλά χωρίς
ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση κοινό
ή να κρατάμε τα αποτελέσματα των ερευνών
μας μέσα στα στεγανά επιστημονικών
κύκλων, προστατεύοντας κατά κάποιο
τρόπο την φύση από αλόγιστες ανθρώπινες
παρεμβάσεις.
Tricholoma
spp
|
Η
προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη.
Θεωρώ απαράδεκτο για μια χώρα με τέτοια
ιστορία και με τέτοιο φυσικό πλούτο σαν
τη δική μας να μην έχει αξιοποιήσει
πλήρως αυτήν την κληρονομιά. Και όταν
λέω αξιοποιήσει εννοώ να την προβάλει με
τρόπο ώστε να γνωρίσουν οι κάτοικοι
αυτής της χώρας περισσότερα στοιχεία
για την φυσική ιστορία της πατρίδας τους
αλλά και οι ξένοι να έχουν έναν επιπλέον
λόγο να την θαυμάζουν και να την
επισκέπτονται. Ταυτόχρονα
όμως χρειάζεται και περιβαλλοντική
αγωγή ώστε
να μπορούμε να διατηρούμε και να
προστατεύουμε την πολύτιμη αυτή
κληρονομιά.
Tricholoma
spp
|
Η
μικρή μας αυτή έρευνα λοιπόν δεν έχει
σκοπό να προκαλέσει το ενδιαφέρον
αδίστακτων εμπόρων και εκμεταλλευτών
της μυκοχλωρίδας ούτε να προξενήσει την
περιέργεια ασυνείδητων τουριστών που
εισβάλουν στα δάση για να μιμηθούν τον
Ταρζάν και τον Ιντιάνα Τζόουνς. Απλά
πιστεύω ότι βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι
κι εμείς στην ανάδειξη του φυσικού μας
πλούτου δίνοντας μερικές εκλαϊκευμένες
πληροφορίες σχετικά με τα μανιτάρια των
Πιερίων στους πραγματικούς φυσιολάτρες,
αλλά
και σε όλους αυτούς που γοητεύονται από
τον μαγικό κόσμο των μανιταριών και
ψάχνουν αφορμή για να τον γνωρίσουν.
Lycoperdon
pyriforme
|
Με την είσοδό μας στο δάσος συναντήσαμε και τα πρώτα δείγματα μανιταριών. Lycoperdon pyriforme, οι γνωστές αλεποπορδές, ένα είδος πολύ κοινό που βρίσκεται όχι μόνο στα δάση αλλά και στα λιβάδια. Οι αλεποπορδές τρώγονται μόνο όταν είναι ακόμα τρυφερές και λευκές.
Lactarius deliciosus
|
Lactarius
zonarius
|
Ο κύριος Σιδηρόπουλος ασχολείται εδώ και χρόνια ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και πιστεύουμε ότι το φωτογραφικό αποτέλεσμα της εξερεύνησής μας είναι πολύ καλό.
Στο μεταξύ οι πρώτες ψιχάλες μας προειδοποίησαν ότι η εξερεύνηση μας θα είχε γρήγορο τέλος και δεν θα μπορούσαμε να μπούμε βαθιά στο δάσος.
Galerina marginata
|
Το είδος galerina marginata είναι ένα μανιτάρι καστανο- κοκκινωπό, σχετικά μικρό σε μέγεθος σπάνιο σχετικά στη χώρα μας. Το κομψό αυτό μανιταράκι είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη και η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.
Ευτυχώς όπως προανέφερα είναι σπάνιο και μικρό και έτσι δύσκολα μπαίνει στο μάτι των αδαών επίδοξων μανιταροκυνηγών.
Hebeloma
crustuliniformae
|
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να μάθω κάποιο τοπικό τοπωνύμιο γιατί απ' ότι φαίνεται οι κάτοικοι των γύρω οικισμών προτιμούν να βαφτίζουν μόνο τα φαγώσιμα είδη. Τέτοιες λαϊκές τοπικές ονομασίες θα σας παρουσιάσω σε άλλο μέρος του αφιερώματος.
Russula spp.
|
Tricholoma fulvum
|
Phylloporus pelletieri
|
Τα
μανιτάρια των Πιερίων (Μέρος γ΄) (Από τον
Μιχάλη Πολίτη)
Lycoperdon spp.
|
Αυτήν την φορά η έρευνα μας έγινε σε μεικτό δάσος πεύκης και οξιάς με εντυπωσιακά και πάλι αποτελέσματα. Βλέπετε τα μαγευτικά δάση των Πιερίων θα λέγε κανείς πως βάλθηκαν να μας τρελάνουν αποκαλύπτοντάς μας λίγο λίγο τους κρυμμένους θησαυρούς τους.
Coprinus
comatus
|
Διάφοροι εκπρόσωποι των γενών Lycoperdon και Coprinus συνωστίζονταν γύρω από σάπιους κορμούς και ανάμεσα στα ξερόκλαδα. Ανηφορίσαμε μερικά βήματα όταν σταμάτησα να περιεργαστώ μερικές ρουσούλες.
Clitocybe
geotropa
|
Collybia
maculata
|
Οι υφές αυτών των μανιταριών ξεκινώντας από τον φυτρωμένο σπόρο ανπτύσσονται ακτινωτά μέχρι να βρουν γόνιμο έδαφος για να φυτρώσουν τα νεαρά μυκήλια. Έτσι δημιουργούν έναν κύκλο που μεγαλώνει σε διάμετρο κάθε χρόνο αφού το υπόστρωμα στο εσωτερικό του έχει εξαντληθεί, κάνοντας έτσι το μυκήλιο να αναπτύσσεται μόνο προς τα έξω.
Stropharia aeruginosa
|
Έτσι κατέβασαν το ουράνιο τόξο και το σκόρπισαν μέσα στο δάσος. Γέμισε χρώματα ο τόπος μπροστά στα πόδια μου. Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, μωβ, πολύχρωμα μανιτάρια ξεφύτρωναν το ένα πλάι στο άλλο σε έναν χρωματιστό χορό βγαλμένο από τα παραμύθια.
Θέαμα μοναδικό που δεν περιγράφεται με λόγια.
Cortinarius
cinnamomeus
|
Ελκυστικές ρουσούλες δίπλα σε δηλητηριώδεις κορτινάριους και συμπαθητικά τριχόλωμα μαζί με επικίνδυνους αμανίτες. Τι να πρωτοθαυμάσεις, τι να πρωτοεξετάσεις, τι να πρωτοφωτογραφίσεις!
Entoloma spp.
|
Βέβαια τα χρωματιστά μανιτάρια είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμα, αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Μάλιστα πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο, το ίδιο είδος μανιταριού να έχει διαφορετική απόχρωση ανάλογα προσαρμοσμένη με το περιβάλλον του βιότοπου που βρίσκεται.
Cortinarius
amoenolens
|
Εντύπωση μου έκανε το σκούρο μουσταρδί χρώμα τους που φαίνεται ότι προτιμούν να το παίρνουν τα πευκομανίταρα.
Μια μενεξεδιά καλοκύβη πρόσθεσε τον δικό της τόνο στο χρωματικό αυτό παζλ συμπληρώνοντας έτσι την φωτογραφική μας συλλογή.
Armillaria
mellea
|
Επίσης αποικίες μικροσκοπικών μανιταριών του γένους Mycena και αποικίες μανιταριών του παρασιτικού είδους Armillaria Mellea. Το είδος αυτό αναπτύσσεται παρασιτικά κατά ομάδες στις ρίζες των δέντρων. Το μανιτάρι αυτό τρώγεται αλλά μόνο μαγειρεμένο και βρασμένο και αφού απομακρυνθεί το νερό του.
Amanita
citrina
|
Ο αμανίτης ο κίτρινος (Amanita citrina) για παράδειγμα εκτός του ότι δεν έχει σπουδαία γεύση μπορεί να μπερδευτεί με τον αμανίτη τον φαλλοειδή (Amanita phalloides) που είναι θανάσιμα δηλητηριώδης. Φυσικά το καθένα από αυτά άξιζε της προσοχής μας έχοντας τα δικά του χαρακτηριστικά που το τοποθετούσαν σαν ένα ακόμη δείγμα της πλούσιας μυκοχλωρίδας των Πιερίων.
Hygrophorus
eburneus
|
Εξάλλου αυτό το αφιέρωμα δεν έγινε με σκοπό να παρουσιάσει μόνο φαγώσιμα μανιτάρια ούτε βέβαια μπορεί να καλύψει με κάθε λεπτομέρεια, πληροφορίες για όλα τα είδη που υπάρχουν στην περιοχή. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολύ χρόνο και σε βάθος έρευνα, πράγμα που σίγουρα θα άξιζε τον κόπο αλλά και που δεν μπορεί να μονοπωλήσει την ύλη ενός website με πιο γενικό περιεχόμενο.
Collybia
dryophila
|
Προς το παρόν κρατήστε την όρεξη σας για το τέταρτο μέρος του αφιερώματος που θα το παρουσιάσουμε πολύ σύντομα και που σας επιφυλάσσει μερικές εκπλήξεις.
Τα
μανιτάρια των Πιερίων (Μέρος δ΄) (Από τον
Μιχάλη Πολίτη)
Agaricus
arvensis
|
Έτσι με την ακούραστη ομάδα του οικοτουριστικού γραφείου Ακαλανθίς (www.akalanthis.gr) σκαρφαλώσαμε για άλλη μια φορά στα Ημαθιώτικα Πιέρια.
Όπως αποδείχθηκε το βουνό έχει πολλούς ακόμη κρυμμένους θησαυρούς που τους ξεπροβάλει σταδιακά εντείνοντας έτσι τις εξερευνητικές μας ορέξεις.
Mycena
vulgaris
|
Ischnoderma benzoinum
|
Και να που ο οδηγός μας είχε δίκιο! Ένα τεράστιο μανιτάρι δέσποζε μοναχικό σε ένα μικρό διάκενο ανάμεσα στα δέντρα. Ήταν το μοναδικό μανιτάρι που υπήρχε σ' εκείνο το σημείο. Ένας χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος του γένος agaricus το περίφημο αλογομανίταρο agaricus arvensis. Ένα μανιτάρι φαγώσιμο και πολύ νόστιμο.
Hypholoma
fasciculare
|
Macrolepiota procera
|
Σύντομα ανακαλύψαμε μανιτάρια και μάλιστα από το από τα πιο φαγώσιμα είδη. Αρκετά ελαφομανίταρα (Macrolepiota procera) που απ' ότι φαίνεται το μανιτάρι αυτό είναι διασκορπισμένο σε όλα τα Ημαθιώτικα Πιέρια αφού το συναντήσαμε σε διαφορετικές περιοχές και υψόμετρα. Είναι μάλιστα ο αγαπημένος μεζές των τοπικών συλλεκτών.
Agaricus
sylvicola
|
Hydnum
repandum
|
Τα μανιτάρια αυτά είναι λευκά ή υπόλευκα και έχουν τραχιά κάτω επιφάνεια σαν δοντάκια.
Ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι παράλληλα με ένα ρυάκι ενώ οι βελανιδιές ανακατεύονταν τώρα με οξιές και το έδαφος ήταν στρωμένο με φθινοπωρινό χαλί.
Helvella
lacunosa
|
Αυτά τα παράξενα στο σχήμα και στο χρώμα μανιτάρια είναι μάλλον σπάνια στη χώρα μας. Αν και όχι ελκυστικά στην όψη αυτά τα μανιτάρια τρώγονται. Βέβαια δεν θεωρούνται από τα προτεινόμενα είδη γιατί είναι δύσπεπτα. Αν ωστόσο αναρωτιέστε ποιος θα έτρωγε τέτοια μανιτάρια στο χρώμα τις στάχτης, θα αλλάξετε αμέσως γνώμη και θα εκπλαγείτε όπως εκπλαγήκαμε κι εμείς αντικρίζοντας ένα θαυμάσιο μανιτάρι λίγα μέτρα πιο κάτω.
Craterellus
cornucopioides
|
Το χρώμα του δεν επηρεάζει καθόλου τους έμπειρους καλοφαγάδες συλλέκτες καθώς αυτό το μανιτάρι είναι φαγώσιμο και πεντανόστιμο.
Μπορεί μάλιστα να φαγωθεί εκτός από φρέσκο, και σαν γαρνιτούρα σε διάφορα φαγητά, αφού όμως πρώτα ξεραθεί και τριφτεί.
Ramaria
formosa
|
Έτσι λίγα μέτρα πιο πέρα από τις τρομπέτες βρήκα μια εντυπωσιακή ραμάρια. Με το κοραλλένιο σχήμα της σε κάνει να νομίζεις ότι δεν βρίσκεσαι σε δάσος άλλα σε κάποιον βυθό του Ειρηνικού. Μερικά είδη ραμάριας τρώγονται και άλλα όχι. Αυτό πάντως που είχα μπροστά μου η Ramaria formosa είναι το μοναδικό δηλητηριώδες της οικογένειας.
Clavariadelphus
pistillaris
|
Otidea
onotica
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου