Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Καυτερές πιπεριές τσίλι

- Burn baby burn!

Λοιπόν το παραδέχομαι. Παρ' όλο που  τις τρώω, οι καυτερές πιπεριές με συναρπάζουν. Είναι κάτι σαν το μπάντζι τζάμπινγκ και τις πτώσεις με αλεξίπτωτο: είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω αλλά δε νομίζω να το αντέξω !
Tο πόσο καυτερή είναι μια πιπεριά μετριέται σε SHU η αλλιώς Scoville Heat Units της κλίμακας Scoville. H κλίμακα αυτή δημιουργήθηκε το 1912 από τον Αμερικάνο χημικό Wilbur Scoville και μετράει την καυστικότητα μιας πιπεριάς σύμφωνα με το επίπεδο της καψαϊκίνης που περιέχει. Η καψαϊκίνη (capsaicin) είναι η δραστική ουσία της ξερής κόκκινης πιπεριάς ("τσίλι") και μιας ποικιλίας πιπεριών, φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae).


Η κλίμακα Scoville βασίζεται σε μια ολίγον τι μπακάλικη μέθοδο μέτρησης της καυστικότητας μιας πιπεριάς. Με λίγα λόγια, το εκχυλίσματα μιας καυτερής πιπεριάς αναμιγνύεται σε σιρόπι ζάχαρης μέχρις ότου η καυστικότητα της πιπεριάς να μην είναι αντιληπτή γευστικά από μια ομάδα δοκιμαστών. Στη συνέχεια, αντιστοιχίζεται ένας αριθμός σε κάθε ποικιλία καυτερής πιπεριάς ο οποίος ουσιαστικά δείχνει πόσες φορές πρέπει να διαλυθεί το εκχύλισμά της μέχρι να μην καίει.


Συνεπώς, μια πράσινη πιπεριά που δεν περιέχει καψαϊκίνη έχει μηδενική μέτρηση στην κλίμακα Scoville, δηλαδή δεν χρειάζεται να διαλυθεί καθόλου για να μην καίει. Απ΄ την άλλη μια πιπεριά χαμπανέρο έχει 200,000 με 350,000 SHU που σημαίνει ότι το εκχύλισμα της πρέπει να αραιωθεί 200,000 με 350,000 φορές πριν μπορέσει η καψαϊκίνη να μην είναι αντιληπτή γευστικά. Το μειονέκτημα της κλίμακας Scoville είναι ότι βασίζεται στην ανθρώπινη αίσθηση γεύσης και άρα είναι σχετικά υποκειμενική.


Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, από τις 25 Φεβρουαρίου του 2011, η πιο καυτερή ποικιλία πιπεριάς στον κόσμο είναι η ποικιλία Naga Viper με 1,382,118 SHU !!!! Η ποικιλία Naga Viper δημιουργήθηκε στην Αγγλία από τον αγρότη πιπεριών τσίλι Τζέραλντ Φάουλερ. Είναι ένα υβρίδιο τριών ποικιλιών, των Naga Morich, Bhut Jolokia και Trinidad Scorpion (μερικές από τις πιο καυτερές ποικιλίες πιπεριών τσίλι στον κόσμο).


photo: Daily Mail



Ποικιλία πιπεριάς τσίλι
SHU (μονάδες καυστικότητας της κλίμακας Scoville)
Καθαρή καψαϊκίνη
15,000,000
Αστυνομικό σπρέι πιπεριού
5,000,000
Naga Viper
800,000 – 1,360,000
Naga Jolokia (“Ghost Pepper”)
800,000 – 1,041,000
Trinidad Scorpion
800,000 – 1,000,000
Dorset Naga
800,000 – 970,000
Red Savina Habanero
350,000 – 580,000
Guntur chilli, Banana pepper, Habanero chili, Scotch bonnet pepper, Datil pepper, Rocoto, Piri piri (African bird's eye), Madame Jeanette, Jamaican hot pepper
100,000 – 350,000
Bird's eye chili, Malagueta pepper, Chiltepin pepper, Pequin pepper
50,000 – 100,000
Cayenne pepper, Ají pepper, Tabasco pepper, Cumari pepper (Capsicum Chinese)
30,000 – 50,000
Serrano pepper, Peter pepper, Aleppo pepper
10,000 – 23,000
Jalapeño pepper, Guajillo pepper, New Mexican varieties of Anaheim pepper, Paprika (Hungarian wax pepper), Tabasco sauce
2,500 – 8,000
Anaheim pepper, Poblano pepper, Rocotillo pepper, Peppadew, Padron pepper
500 – 2,500
Pimento, Peperoncini
100 – 500
πιπεριά κέρατο
0


Τρώτε καυτερές πιπεριές ? Μήπως είστε εθισμένος ?


Λένε πως η αίσθηση του καψίματος από τις καυτερές πιπεριές είναι εθιστική. Ο λόγος είναι πως όταν τρώτε καυτερές πιπεριές η καψαϊκίνη ερεθίζει τα νεύρα του προσώπου στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό. Καθώς ξεκινάει το κάψιμο και ερεθίζονται τα νεύρα του προσώπου ο εγκέφαλος αρχίζει να λαμβάνει μηνύματα πόνου στα οποία ανταποκρίνεται ελευθερώνοντας ενδορφίνες (τα φυσικά "παυσίπονα" του οργανισμού). Οι ενδορφίνες λοιπόν οι οποίες λειτουργούν σαν "παυσίπονα" δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και μας "ανεβάζουν".


Για τον ίδιο λόγο η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με χρόνιους πόνους καθώς σε μεγάλες δόσεις είναι νευροτοξική και καταστρέφει επιλεκτικά τα νεύρα που αντιλαμβάνονται τον πόνο. Επίσης, η συνεχής έκθεση σε μικρές δόσεις καψαϊκίνης κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει συχνά την ουσία που κάνει τα νεύρα να αντιλαμβάνονται τον πόνο οπότε αυτά κάποια στιγμή "κουράζονται" και τους παίρνει λίγο χρόνο να δημιουργήσουν ξανά αποθέματα της ουσίας.

Πιπέρι καγιέν για καθημερινή τόνωση

Το πιπέρι καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι. Η σκόνη καγιέν είναι ένα άμεσο διεγερτικό της ροής του αίματος, προκαλώντας έτσι άμεση κυκλοφορία του αίματος αλλά με το πλεονέκτημα ότι τα διάφορα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στα κύτταρα πιο εύκολα. Έχει επίσης πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Δέκα λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε

1. Δυναμώνει την καρδιά, μπορεί μέχρι και να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή σε εξέλιξη!
2. Αυξάνει την ροή του αίματος και καθαρίζει τις αρτηρίες ενώ παράλληλα αναδημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια.
3. Βοηθάει στην πέψη ενώ αλλά και στα στομαχικά έλκη!
4. Διεγείρει το συκώτι και βοηθάει στην επούλωση της χοληδόχου κύστις.
5. Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και μειώνει τους όγκους.
6. Είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στην αρθρίτιδα.
7. Μικραίνει τις αιμορροϊδες.
8. Η τοπική εφαρμογή σε μια ανοιχτή πληγή σταματάει την αιμορραγία (προφανώς όμως θα καίει σαν κόλαση..).
9. Γαλακτωματοποιεί (? - emulsifies στο πρωτότυπο) τα τριγλυκερίδια.
10. Αντιμυκητιακό, προάγει την μείωση των περιττωμάτων (αυτό δεν το 'πιασα, στο πρωτότυπο λέει "promotes waste elimination").

Καλό θα είναι να βρείτε οργανική σκόνη καγιέν. Οι σκόνες καγιέν βαθμολογούνται ανάλογα με το δυναμικό θερμοκρασίας τους με τις μονάδες θερμοκρασίας Skofield (Skofield Heat Units - SHUs), συνήθως στα 40.000, 60.000 και 80.000 SHUs. Αν θέλετε να ξεκινήσετε να παίρνετε σκόνη καγιέν αρχίστε με σκόνη στα 40.000 SHUs (για ικανοποιητικά αποτελέσματα λιγότερα SHUs δεν συνιστώνται).

Το επίπεδο των SHUs καθορίζει το επίπεδο της καψαϊκίνης που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του καγιέν. Υπάρχουν επίσης και καψούλες καψαϊκίνης αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η σκόνη καγιέν. Το κάψιμο από το διάλυμα της σκόνης σε κάποιο υγρό εκτινάσσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω των νευρικών απολήξεων του στόματος και του λαιμού. Οι περισσότεροι προτιμούν να αναμιγνύουν μια κουταλιά του γλυκού καγιέν σε ένα ποτήρι με νερό και λεμόνι.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με με 1/4 ή μισό κουταλάκι του γλυκού για να το συνηθίσετε και σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να παίρνετε 1 κ.γ. 2 με 3 φορές τη μέρα.

Ο συγγραφέας του άρθρου (του αγγλικού πρωτότυπου) - ο οποίος δεν είναι και φαν των καυτερών - προτείνει το εξής: αναμίξτε μια κουταλιά του γλυκού σκόνη καγιέν με λίγο νερό σε ένα μικρό βαζάκι για να μπορέσετε να το ανακινήσετε και να ανακατευτεί καλά και πιείτε το μονορούφι κρατώντας το μόνο για λίγο στο στόμα σας. Αμέσως μετά πιείτε ένα ποτήρι κρύο ρόφημα, κατά προτίμηση κάποιο ρόφημα που κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως τσάι Ιβίσκο ή Τζαμάικας, ή τσάϊ Hawthorne. Το κρύο ρόφημα βοηθάει να φύγει η πολύ κάψα και τα παραπάνω συγκεκριμένα ροφήματα βοηθάνε ακόμα επιπλέον και την καρδιά.

Το πιπέρι καγιέν περιέχει πολλά ωφέλιμα φυτοχημικά συστατικά (όπως βιταμίνες C και Ε), και μέταλλα όπως μαγνήσιο.
Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper
http://www.eatmorechiles.com/Scoville_Heat.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Naga_Viper_pepper


Μερικά ακόμα διαγράμματα καυστικότητας:
http://ushotstuff.com/Heat.Scale.htm
http://www.eatmorechiles.com/Scoville_Heat.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου