Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικό ραδίκι με ''Ευρωπαική σφραγίδα''





aristofanis.blogspot.gr
Λίγοι σήμερα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το "ταπεινό" ραδίκι- και συγκεκριμένα η ρίζα του -είναι φάρμακο για τη δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές, η πασίγνωστη τσουκνίδα αντιμετωπίζει την παρακράτηση υγρών και την υπερπλασία του προστάτη ενώ το παραδοσιακό βαλσαμόχορτο «συνταγογραφείται» πλέον για την κατάθλιψη. 

Κι, όμως, τα παραπάνω και άλλα φυτά υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος- συνολικά τουλάχιστον σαράντα -τα οποία φυτρώνουν από μόνα τους στην ελληνική ύπαιθρο, έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επίσημη άδεια κυκλοφορίας στα φαρμακεία, με παραδοσιακά τεκμηριωμένη αποδεκτή και ασφαλή χρήση!

Εκεί, μπορεί κανείς να τα βρει με.. τη μορφή εκχυλισμάτων σε κάψουλα ή βάμματος, δισκίων και σιροπιών καθώς έχει καθοριστεί με ακρίβεια η συνιστώμενη δοσολογία για κάθε μία από τις παθήσεις και ασθένειες που αποδείχτηκε ότι αντιμετωπίζουν.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης, ο οποίος υπογραμμίζει πως μέχρι τώρα τέτοια φυτά, σε αποξηραμένη μορφή αλλά και βότανα, μπορούσε κανείς να τα μαζέψει από τη φύση ή να τα αγοράσει από μαγαζάκια, λαϊκές αγορές, πανηγύρια αλλά και πλανόδιους πωλητές.

Ωστόσο, η εν λόγω αγορά λειτουργούσε και λειτουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς σαφείς οδηγίες ως προς τη δοσολογία, τον τρόπο χρήσης και τον κατά περίπτωση φαρμακευτικό σκοπό.

Ύστερα από επιστημονικές έρευνες χρόνων, πειραματικές δοκιμές και εφαρμογές και τις απαραίτητες ευρωπαϊκές εγκρίσεις, σαράντα φαρμακευτικά φυτά που μεγαλώνουν στη χώρα μας βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων ή αναμένεται να τα συναντήσουμε πολύ σύντομα μπροστά μας.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το παρθένιο (που καταπολεμά τις ημικρανίες), η βαλεριάνα, το τήλιο, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το χαμομήλι (που έχουν ηρεμιστική και κατευναστική δράση), η τσουκνίδα, ο κέδρος, ο αρκτοστάφυλος, το πολυκόμπι, ο κέδρος και τα φύλλα ελιάς (με σημαντική διουρητική δράση), η μέντα, το μάραθο, ο γλυκάνισος, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η γλυκίριζα, η πικραλίδα και η ρίζα του ραδικιού (κιχωρίου) (που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως η δυσπεψία), τα αντιμικροβιακά πανσές και λάππα και το αντικαταθλιπτικό βαλσαμόχορτο (υπερικό).

Επιπλέον, η αγριοκαστανιά, η αγριομερσίνη, ο μελίλωτος και η κόκκινη άμπελος καταπολεμούν πλέον επίσημα τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, η καλέντουλα τις φλεγμονές του δέρματος και η δενδρομολόχα το κρυολόγημα και τον βήχα.

Εκτός, όμως, από τη φαρμακευτική σημασία αυτού του φυσικού πλούτου της χώρας, τεράστιες είναι και οι οικονομικές δυνατότητες που έχουν μπροστά τους οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά την οργανωμένη καλλιέργεια τέτοιου είδους φυτών.

«Πρόκειται για πολύ συνηθισμένα ελληνικά φυτά που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι διαθέτουν πλέον επίσημη άδεια κυκλοφορίας στο φαρμακείο» τονίζει ο κ. Μαγιάτης και προσθέτει: «οι προοπτικές είναι μεγάλες καθώς στην Ελλάδα φύονται 5000 διαφορετικά είδη φυτών και πολλά από αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να αποτελέσουν διέξοδο για τον αγροτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι από όλα αυτά καλλιεργείται και σε τι ποσότητες στη χώρα μας ενώ δεν υπάρχει και κάποιος επίσημος φορέας που να μπορεί να κατευθύνει τους αγρότες σε αυτές τις καλλιέργειες».

Παρ' όλα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά φυτά έχουν «μπει» την τελευταία δεκαετία στη διαδικασία της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα η σχετική δραστηριότητα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση, για παράδειγμα, την περίπτωση της Κρήτης, όπου καλλιεργείται το δίκταμο (γνωστό φυτό από την αρχαιότητα με αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση), αλλά και της δυτικής Μακεδονίας, όπου καλλιεργούνται αρωματικά φυτά όπως το τριαντάφυλλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν και για καλλιέργειες που είναι ήδη εδραιωμένες εδώ και πολλά χρόνια, όπως αυτές του κρόκου Κοζάνης ή της μαστίχας Χίου.

«Όσο και αν φαίνεται περίεργο τα δύο αυτά προϊόντα δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί ως φαρμακευτικά, βρίσκονται, ωστόσο, πολλές έρευνες σε εξέλιξη από τις οποίες αποδεικνύεται η δράση της μαστίχας, για παράδειγμα, στην καταπολέμηση του έλκους στομάχου» τονίζει ο καθηγητής, με αφορμή τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, μεθαύριο, Κυριακή, στην Κοζάνη.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ξυπόλητοι πάνω στη γη

Η γείωση με τη γη

Αν πάσχετε από φλεγμονές και χρόνιους πόνους http://www.ftiaxno.gr
Βγείτε έξω και πατήστε ξυπόλητοι πάνω στη γη (χώμα, χόρτο) μόλις για μία ώρα. Αρχικά νιώστε την ενέργεια που αρχίζει να κυκλοφορεί από τη γή στο σώμα σας μέσα από τα πόδια. Μετά από μόλις μια ώρα θα αρχίσετε να αισθάνεστε σημαντική μείωση στους πόνους στο σώμα σας. Μπορεί να εκπλαγείτε!!!
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται η απάντηση σε πολλούς από τους χρόνιους πόνους της σημερινής εποχής, είναι το ξυπόλητο περπάτημα και η επαφή με τη γη.
Η γείωση-earthing είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη που αναδεικνύει την ανάγκη της επαφής με τη Γη για εξασφάλιση καλής υγείας.
Τα καταγεγραμμένα οφέλη της γείωσης είναι:
·         Ανακούφιση από τον πόνο και την χρόνια φλεγμονή
·         Απαλλαγή από το άγχος και την ένταση των μυών
·         Βελτίωση του ύπνου και χαλάρωση
·         Βελτίωση της κυκλοφορίας
·         Βελτιωμένη αθλητική απόδοση
·         Βελτιωμένη συναισθηματική και πνευματική ισορροπία
·         Αποκατάσταση των φυσιολογικών βιολογικών ρυθμών

Η ξυπόλητη επαφή με τη γη μας φέρνει σε επαφή με μια απεριόριστη πηγή ηλεκτρονίων. Αυτά τα ηλεκτρόνια δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που είναι η αιτία του πόνου και της χρόνιας φλεγμονής. Η γη παρέχει ζωτικής σημασίας προστασία από χρόνιο πόνο και τη φλεγμονή.
Η ξυπόλητη επαφή με τη γη συνδέει το σώμα με τους ρυθμικούς κύκλους του ενεργειακού πεδίου της γης. Οι κύκλοι αυτοί έχουν τεράστια σημασία, στη ρύθμιση των βιολογικών μας ρολογιών, των ορμονικών κύκλων και των φυσιολογικών ρυθμών. Η γείωση μας βοηθάει να διατηρούμε ψυχολογική και φυσιολογική ισορροπία.

Ελάτε σε επαφή με τη γη για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κατανοούν ότι οι περισσότερες σύγχρονες παθήσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη χρόνια φλεγμονή. Ξαφνικά, η φλεγμονή έγινε μια από τις κύριες περιοχές της ιατρικής έρευνας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα προκύπτουν έρευνες για νέες βλάβες που προκαλεί η χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Αποσταθεροποιεί τα αποθέματα χοληστερόλης στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκαλώντας καρδιοπάθειες και πιθανά εγκεφαλικά. Καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών με Alzheimer's. Κάποιοι ακόμα υποστηρίζουν ότι επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των ανώμαλων κυττάρων και μετατροπή τους σε καρκινικά κύτταρα. Με λίγα λόγια, η χρόνια φλεγμονή ίσως αποτελεί την «κινητήριο δύναμη» πίσω από τις κυριότερες ασθένειες της μέσης και μεγάλης ηλικίας.
Αυτό που δεν είχαν καταλάβει οι επιστήμονες είναι ο ρόλος που παίζει η γη στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
Ποτέ ξανά στην ανθρώπινη ιστορία, δεν υπήρχαν τόσες φλεγμονώδεις παθήσεις, όσες σήμερα. Ο αριθμός των ανθρώπων στις ηλικίες των 30 και 40 που πάσχουν από ασυνήθιστες για την ηλικία παθήσεις, συνεχώς αυξάνεται: υπέρταση, καρδιοπάθειες, διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, πεπτικές διαταραχές, ηπατικές διαταραχές, νεφροπάθειες, παθήσεις του παχέος εντέρου, αρθρίτιδα, χρόνια κόπωση, οστεοπόρωση, ορμονική ανισορροπία κ.α
Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ όλων των σύγχρονων εκφυλιστικών παθήσεων και της χρόνιας φλεγμονής. Πού όμως οφείλεται αυτή η ραγδαία αύξηση; Από τη δεκαετία του 60 και με την είσοδο του πλαστικού στη ζωή μας, άρχισε η σταδιακή αποσύνδεσή μας από τον κυριότερο αντι-φλεγμονώδη παράγοντα-τη γη. Οι Συνθετικές σόλες παπουτσιών, τα χαλιά και τα μοντέρνα οικοδομικά υλικά, απομονώνουν τα σώματά μας από την άμεση επαφή με τη γη.

Γειωθείτε για καλύτερο ύπνο
Η επαφή με τη γη βελτιώνει πολλές παραμέτρους του ύπνου. Αρχικά προκαλεί σχεδόν άμεση χαλάρωση των μυών, βαθύτερες αναπνοές, και μια γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης. Έρευνες για τον ύπνο δείχνουν ότι η υψηλή ποιότητα ύπνου: αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου, μειώνει το χρόνο αφύπνισης και βελτιώνει την κατάσταση ύπνου REM. Η σημασία του καλού ύπνου είναι τεράστια.
Ο βαθύς ύπνος που ξεκουράζει, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη, αυξάνει τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, έχει ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές ανάλογες της γήρανσης. Με άλλα λόγια, αν δεν κάνουμε καλό ύπνο, καμιά διατροφή και καμία γυμναστική δε μπορεί να μας κάνει υγιείς.
Είναι πιθανό η αποσύνδεσή μας από τη γη να βλάπτει την υγεία.
Στη σημερινή εποχή, η επανασύνδεσή μας με τη γη ίσως είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε! Βγείτε έξω και περπατήστε ξυπόλητοι ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ μπορείτε! Είναι πολύ δύσκολο με τους σημερινούς ρυθμούς να βγαίνουμε έξω κάθε μέρα για μια ώρα, πόσο μάλλον να κοιμηθούμε σε επαφή με τη γή, ωστόσο ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ την κάθε ευκαιρία. Τα οφέλη είναι πραγματικά τεράστια.

Μουράτης Ελευθέριος / Οστεοπαθητικός - Φυσιοπαθολόγος

 ·         Τι είναι η γείωση (Earthing) ;
Γείωση (Earthing) είναι η σύνδεση του σώματος μας με την αιώνια, φυσική, απαλή ενέργεια της Γης. Σημαίνει να περπατάμε ξυπόλυτοι στο χώμα, ή να κοιμόμαστε, να καθόμαστε και να εργαζόμαστε συνδεδεμένοι με μια ειδική αγώγιμη συσκευή, που μεταφέρει τη φυσική θεραπευτική ενέργεια της Γης στο σώμα μας.
Για πάνω από 10 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο - άνδρες, γυναίκες, παιδιά και αθλητές- έχουν βάλει την έννοια της γείωσης στην καθημερινή τους ρουτίνα. Τα αποτελέσματα είναι τεκμηριωμένα και πραγματικά εξαιρετικά.
·         Πως λειτουργεί η γείωση (Earthing);
Η Γη είναι μια ανεξάντλητη, φυσική πηγή ηλεκτρονίων και ανεπαίσθητων (subtle) ενεργειακών πεδίων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού, του συγχρονισμού των βιορυθμών και άλλων φυσιολογικών διεργασιών.
Φλεγμονή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες και συσχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης.
Όταν το σώμα συνδεθεί με τη Γη, απορροφά ηλεκτρόνια, τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες. Η φλεγμονή ελαττώνεται και ξεκινάει η διαδικασία της ίασης. Η φλεγμονή, η ασθένεια και ο πόνος είναι ουσιαστικά μια εκδήλωση της έλλειψης ηλεκτρονίων από το σώμα μας.
Σύμφωνα με τον Ober Clint, ο οποίος εισήγαγε τον όρο "Earthing", «τα ηλεκτρόνια είναι τα μικρότερα δυνατά αρνητικά φορτία του ηλεκτρισμού. Αυτά τα αρνητικά φορτία (ηλεκτρόνια) έλκονται από τα θετικά φορτία (ελεύθερες ρίζες). Συνδέοντας το σώμα με τη Γη, επιτρέπουμε αυτόματα τη φόρτιση των αγώγιμων ιστών μας με τα ελεύθερα ηλεκτρόνια της Γης με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις συνθήκες». 

·         Πώς γίνεται η γείωση (Earthing);
Ο πιο απλός τρόπος είναι να περπατάμε ξυπόλυτοι και να κοιμόμαστε πάνω στο χώμα.
Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον ανέφικτο, ο Ober Clint δημιούργησε μια σειρά ειδικά αγώγιμων συσκευών, που επιτρέπουν τη σύνδεση του σώματος με τη Γη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το κυριότερο προϊόν ανάμεσα σ’ αυτές τις αγώγιμες συσκευές είναι ένα σεντόνι που συνδέεται μέσω ενός καλωδίου σε μια γειωμένη πρίζα (και μέσω της γείωσης της πρίζας τελικά με τη Γη), είτε εναλλακτικά σε μια ράβδο στο χώμα, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα μας με τη Γη κατά τη διάρκεια του ύπνου.
·         Τι αισθανόμαστε με τη γείωση (Earthing);
Συχνά μια ζεστή, τρεμουλιαστή αίσθηση, μαζί με ένα αίσθημα ευεξίας. Ο οργανισμός φορτίζεται και αισθανόμαστε καλύτερα. Σε περιπτώσεις πόνου το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και συμβαίνει πολύ γρήγορα. Επίσης σε περιπτώσεις  αϋπνίας και διαταραχών ύπνου παρατηρείται σχεδόν αμέσως εξαιρετική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.
·         Ποια είναι τα οφέλη από τη γείωση (earthing);
Όταν ο οργανισμός μας συνδεθεί με το ενεργειακό φορτίο της Γης, με τις ειδικές αγώγιμες συσκευές του Ober Clint, έχουμε τα ακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα :
·         Βελτιώνεται εξαιρετικά η ποιότητα του ύπνου
·         Βελτιώνονται ή εξαφανίζονται συμπτώματα από διαταραχές που οφείλονται σε ελεύθερες ρίζες και φλεγμονή
·         Μειώνεται ή εξαφανίζεται ο χρόνιος πόνος
·         Αυξάνεται η ενέργεια του οργανισμού
Μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, ελαττώνεται το άγχος και ηρεμεί το νευρικό σύστημα
·         Ομαλοποιούνται οι βιολογικοί ρυθμοί, ρυθμίζοντας το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού
·         Βελτιώνεται η πίεση και η κυκλοφορία του αίματος
·         Ανακουφίζονται μυϊκές εντάσεις και πονοκέφαλοι
·         Προστατεύεται το σώμα από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του περιβάλλοντος
·         Επιταχύνεται η ανάκαμψη μετά την έντονη αθλητική δραστηριότητα
·         Μειώνεται ή εξαφανίζεται το τζετ λαγκ



·         Η γείωση κάνει το αίμα γίνεται πιο λεπτό και βελτιώνει την κυκλοφορία του
                                                Πριν τη γείωση                Μετά τη γείωση

Οι παραπάνω φωτογραφίες παρουσιάζουν εικόνες από μικροσκόπιο σκοτεινού πεδίου από το αίμα τριών ατόμων στο ιατρείο του Αμερικάνου καρδιολόγου Dr. Sinatra, ακριβώς πριν και αμέσως μετά από μόλις σαράντα λεπτά γείωσης. Η εικόνα πριν τη γείωση είναι η αριστερή και η εικόνα μετά τη γείωση είναι η δεξιά. Οι εικόνες δείχνουν μια δραματική λέπτυνση των κυττάρων του αίματος. Σύμφωνα με τον Δρ. Σινάτρα, τα παραπάνω αποτελέσματα προτείνουν ότι άτομα με φλεγμονώδες «παχύ» αίμα (τυπικό σε καρδιοπάθειες και διαβήτη) ενδέχεται να αποκτήσουν τεράστια βοήθεια από την καθημερινή γείωση, μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο.

·         Η γείωση μειώνει τη φλεγμονή και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες
Η Γη είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρονίων και ανεπαίσθητων (subtle) ενεργειακών πεδίων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού, του συγχρονισμού των βιορυθμών και άλλων φυσιολογικών διεργασιών.
Φλεγμονή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες και συσχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης.

Όταν το σώμα συνδεθεί με τη Γη, απορροφά ηλεκτρόνια, τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες. Η φλεγμονή ελαττώνεται και ξεκινάει η διαδικασία της ίασης. Η φλεγμονή, η ασθένεια και ο πόνος είναι ουσιαστικά μια εκδήλωση της έλλειψης ηλεκτρονίων από το σώμα μας.

Στην εικόνα κάτω παριστάνεται θερμογραφικά το πώς η γείωση μειώνει τη φλεγμονή. 
                                               Πριν τη γείωση               Μετά τη γείωση

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε μια φωτογραφική τεκμηρίωση μιας δραματικής βελτίωσης μιας φλεγμονής με πόνο στο πόδι.

Μια μελέτη σε 12 άτομα σε χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων, καταμέτρησε τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης, όπως και της μελατονίνης, η οποία είναι βασικότατη για τον ύπνο και ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.
Όπως βλέπουμε στα παρακάτω γραφήματα, η γείωση ομαλοποίησε τα επίπεδα της κορτιζόλης, τα οποία πρέπει να είναι χαμηλά τη νύχτα και να αυξάνονται με το ξύπνημα, και αύξησε τα επίπεδα της μελατονίνης.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΣΠΟΡΟΙ ΦΑΓΩΣΙΜΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΣΠΟΡΟΙ ΦΑΓΩΣΙΜΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
Σπόροι φαγώσιμων μανιταριών σε φάκελο 















Οι σπόροι φαγώσιμων μανιταριών είναι μια πρόκληση για τους ερασιτέχνες κηπουρούς αλλά και γι' αυτούς που θέλουν φρέσκα μανιτάρια στην κουζίνα τους. 

http://www.valentine.gr/Τα φαγώσιμα μανιτάρια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην μείωση της χοληστερίνης, σε καρδιολογικά και ογκολογικά προβλήματα. 

Μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε περιορισμένο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών για ακόμα περισσότερες επιλογές στις μαγειρικές συνταγές σας.

Σπόροι ήμερων μανιταριών ανώτερης ποιότητας, συσκευασίας προελεύσεως Ιταλίας. Κάθε συσκευασία περιέχει 100 γραμμάρια ξηρό μυκήλιο (σπόρους μανιταριών εμποτισμένους σε σπόρους σιταριού). Συνοδεύονται από φωτογραφία. Είναι διαθέσιμοι όλο το χρόνο, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας τηλεφωνικά στο 23310 60629 ή με e-mail στο sales@valentine.gr. Η πληρωμή γίνεται με αντικαταβολή, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας ανάλογα με την επιλογή σας. Η παράδοση γίνεται με courier στη διεύθυνση που θα μας υποδείξετε εντός μίας εβδομάδας ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας της παραγγελίας σας. Δεν υπάρχει περιορισμός ποσότητας. Για παραγγελίες μεγαλύτερες των 80 € τα μεταφορικά έξοδα είναι δωρεάν.



Μ01. PRATAIOLO
(Agaricus Bisporus)
Αγαρικό
Μ02. PORTOBELLO
(Agaricus Brunnenscens)
Αγαρικό πορτομπέλο
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€
Μ03. PIOPPINO
(Pholiota Aegerita)
Φολιότα
Μ04. SHII-TAKE
(Lentinus Edodes)
Σι-τακε Γιαπωνέζικο μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€



Μ05. ORELANA
(Pleurotus Ostreatus)
Πλευρωτός
Μ06. FUNGO D' ORO
(Pleurotus Cornucopiae)
Χρυσό μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€
Μ07. CARDONCELLO
(Pleurotus Erungii)
Αγκαθίτης
Μ08. FUNGO DELL' AMOR
(Pleurotus Salmoneo Stramineus)
Το μανιτάρι της αγάπης
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€



Μ09. ORELANA
(Pleurotus Ostreatus)
Πλευρωτός
Μ010. FUNGO D' ORO
(Pleurotus Cornucopiae)
Χρυσό μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€
Μ11. PIOPPINO
(Pholiota Aegerita)
Φολιότα
Μ12. SHII-TAKE
(Lentinus Edodes)
Σι-τακε Γιαπωνέζικο μανιτάρι
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 100 gr ΤΙΜΗ: 15,00€



ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΗΡΟ ΜΥΚΗΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Καλλιέργεια μανιταριών σε κομπόστ με κοπριά (ενδείκνυται για τα είδη Μ01 και Μ02)

Προετοιμασία

Προμηθευτείτε φρέσκια κοπριά αλόγου (7 -15 ημερών) και προσθέστε σ' αυτή 20% καθαρό άχυρο το οποίο έχετε προηγουμένως μουσκέψει σε ένα σωρό για 2-3 μέρες. Προσθέστε επίσης γύψο σε αναλογία 20-25 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Βρέξτε καλά το μείγμα και σχηματίστε ένα σωρό πλάτους 1 μέτρο, ύψους 1 -1,5 μέτρο και μακρύ όσο χρειάζεται. Μετά από μερικές ώρες η θερμοκρασία θα αυξηθεί σημαντικά καθώς θα αρχίζει η ζύμωση. Μετά από 4 ημέρες και όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 60 -70 °C χαλάστε τον σωρό και σχηματίστε μικρότερους σωρούς  15-20 εκατοστά πλάτος και  1- 15 εκατοστά ύψος. Μετά από 6-7 ημέρες χαλάστε πάλι τους σωρούς και  ξανασχηματίστε τους φέρνοντας το μέσα έξω, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο μείγμα να είναι σχεδόν ομοιόμορφη. Έτσι θα επιτευχθεί πλήρης ζύμωση και ικανοποιητική παστερίωση. 

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί για 5-6 φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων μέχρι να επιτευχθεί ένα ώριμο μείγμα καφετί χρώματος με σωστό βαθμό υγρασίας. (Ελέγξτε την υγρασία, σφίγγοντας λίγο υπόστρωμα στη χούφτα σας. Αν στάζει είναι εντάξει, αν όχι βρέξτε κατάλληλα).

Αφού επεξεργαστείτε το μείγμα καλά, είναι έτοιμο για να ετοιμάσετε το υπόστρωμα της σποράς. Απλώστε το υπόστρωμα σε παραλληλεπίπεδα δοχεία (π.χ. καφάσια) με 30 εκατοστά πλάτος και μήκος όσο είναι απαραίτητο, φροντίζοντας να πιέζετε τη μάζα με ομοιόμορφο τρόπο. Αφού ελέγξετε ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό των παραλληλεπιπέδων έχει σταθεροποιηθεί στους 20 - 25 °C αρχίστε να τοποθετείτε 3-5 γραμμάρια ξηρό μυκήλιο σε λακουβίτσες βάθους 2-3 εκατοστών που θα κάνετε στο υπόστρωμα και σε απόσταση 10 εκατοστών η μία από την άλλη.

Αν όλα γίνουν σωστά μετά από 3 - 4 εβδομάδες το μυκήλιο θα έχει εισχωρήσει στο μείγμα και θα μπορείτε να παρατηρήσετε τα δίχτυα των υφών που σχηματίζει. Σ' αυτό το στάδιο πρέπει να καλύψετε τους σωρούς με χώμα πάχους 4 εκατοστών που θα έχετε ετοιμάσει προηγουμένως, αποτελούμενο από 75% τύρφη και 25% ελαφρύ ανθρακικό ασβέστιο.

Μετά από 4-5 εβδομάδες περίπου θα αρχίσει η καρποφορία η οποία μπορεί να διαρκέσει και δύο μήνες.

Τοποθεσία και συγκομιδή

Τοποθετήστε τα παραλληλεπίπεδα με το μείγμα και το μυκήλιο σε κλειστό χώρο (αποθήκη). Για να έχετε μια καλή παραγωγή είναι απαραίτητο να διατηρείτε τώρα σταθερό το βαθμό υγρασίας ποτίζοντας εάν είναι απαραίτητο, κάθε μέρα τους σωρούς με ένα λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο και περιορίστε το πότισμα σε μισό λίτρο ανά τετραγωνικό  μετά την πρώτη συγκομιδή και μια εβδομάδα πριν την επόμενη. Όταν η καλλιεργητική περίοδος και η περίοδος συγκομιδής τελειώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπόστρωμα στον κήπο σας σαν ένα πολύ καλό λίπασμα για τα λουλούδια και τα δέντρα σας.


Καλλιέργεια μανιταριών σε άχυρο (ενδείκνυται για τα είδη Μ03, M04, Μ05, Μ06, Μ07 και Μ08)
Προετοιμασία
Εφοδιαστείτε με μια μπάλα άχυρο από σιτάρι (καλής ποιότητας, 15 Kg περίπου).  Βυθίστε σε νερό την μπάλα άχυρου που είναι ακόμη δεμένη, χρησιμοποιώντας μία λεκάνη ή έναν πλαστικό σάκο. Αφήστε την βυθισμένη για 24 ώρες και στη συνέχεια αφήστε την να στραγγίσει για 4-5 ώρες. Με ένα μυτερό πάσσαλο κάντε τρύπες στη μπάλα σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος. Τοποθετήστε σε κάθε τρύπα 5-6 γραμμάρια μυκηλίου. Ξανακλείστε τη μπάλα σε έναν πλαστικό σάκο και τοποθετήστε την σε περιβάλλον με θερμοκρασία 18-20 βαθμούς μέχρι να απλωθεί στη μάζα η δημιουργία ενός λευκού μυκητιακού σχηματισμού (περίπου 6-7 εβδομάδες).
Τοποθεσία και συγκομιδή

Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη. Για να καλλιεργήσετε στον κήπο, μετά τη  δημιουργία του λευκού μυκητιακού σχηματισμού, μεταφέρετε τον σάκο στο σημείο του κήπου που θέλετε (σκιερό και απάνεμο) και ανοίξτε το πάνω μέρος του σάκου. Πιέστε λίγο την επιφάνεια της μπάλας άχυρου προς τα κάτω και συμπληρώστε το κενό με υγρό χώμα σε ύψος 2 εκατοστά από την επιφάνεια του άχυρου. Έτσι θα βοηθήσετε στη διατήρηση της υγρασίας. Τα πρώτα μανιτάρια θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε 15-20 ημέρες μετά από το άνοιγμα του σάκου.

Προσοχή: Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το μυκήλιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να έχετε κακό τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό προετοιμάστε το άχυρο σε καθαρό χώρο και με καθαρά χέρια. Αν είναι εφικτό αποστειρώστε το άχυρο σε ατμό. 


Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς. (ενδείκνυται για τα είδη Μ03, Μ04 και Μ05)
Προετοιμασία
Η καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς είναι πολύ απλή. Προτιμάτε κορμούς από φυλλοβόλα δέντρα όπως λεύκα, ιτιά, οξιά. Το είδος shii-take δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε βελανιδιά, καστανιά. 
Εμβολιασμός με τη μέθοδο σάντουιτς. Για να καλλιεργήσετε τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε φρεσκοκομμένους κορμούς από υγιή δέντρα, μήκους 40-50 εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών, σχισμένους κατά μήκος. Σπείρτε το μυκήλιο στην κομμένη επιφάνεια του κορμού, καλύπτοντάς την εντελώς. Ενώστε πάλι τα δύο κομματία του σχισμένου κορμού σαν να κάνετε σάντουιτς και δέστε τα με σπάγκο. Μία συσκευασία ξηρού μυκηλίου είναι αρκετή για ένα με δύο κορμούς. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τοποθετήστε τα σάντουιτς κορμών που έχετε εμβολιάσει μέσα σε αρκετά μεγάλες πλαστικές σακούλες τις οποίες θα κλείσετε χαλαρά.. Αποθηκέψτε τους κορμούς σε αποθήκη ή υπόγειο και το μυκήλιο θα απλωθεί στους κορμούς μέσα σε 2 μήνες περίπου αν η θερμοκρασία του χώρου βρίσκεται μεταξύ 20-30 °C. 
Προσοχή. Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το μυκήλιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να έχετε κακό τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό προετοιμάστε και εμβολιάστε τους κορμούς σε καθαρό χώρο με καθαρά χέρια και εργαλεία.
Τοποθεσία και συγκομιδή
Το μέρος που θα διαλέξετε για το μανιταρόκηπό σας πρέπει να είναι σκιερό και προστατευμένο από τον άνεμο. Αφαιρέστε τις πλαστικές σακούλες από τα σάντουιτς και τοποθετήστε τα σάντουίτς στο έδαφος οριζόντια με τις σχισμές προς τα επάνω. Καλύψτε τα με χώμα ώστε να φαίνονται μόνο οι σχισμές έξω από το έδαφος. Τα μανιτάρια θα ξεφυτρώνουν με τις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχές. Αν οι κορμοί αλλά και το χώμα διατηρούνται υγρά, θα παράγετε περισσότερα μανιτάρια. Μπορείτε να έχετε συγκομιδή για 3 συνεχόμενα χρόνια. Σε εμβολιασμένους κορμούς λεύκας ή ιτιάς τα μανιτάρια θα ραχίσουν να εμφανίζονται 3-6 μήνες από την στιγμή που θα τοποθετήσετε τους κορμούς στο έδαφος. Και όπως γίνεται στη φύση μπορείτε να συλλέξετε μανιτάρια την άνοιξη και το φθινόπωρο.


Καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς με βύσματα μυκηλίου. (ενδείκνυται για τα είδη Μ09, Μ10, Μ11 και Μ12)

Προετοιμασία
Τα βύσματα μυκηλίου είναι ξύλινα πασαλάκια (σφήνες), εμβολιασμένες με μυκήλιο μανιταριών (εικ. 1). Για να καλλιεργήσετε τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε φρεσκοκομμένους κορμούς από υγιή δέντρα. Προτιμάτε κορμούς από φυλλοβόλα δέντρα όπως λεύκα , ιτιά, οξιά. Το είδος shii-take δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε βελανιδιά, καστανιά. Αποφύγετε κορμούς από καρποφόρα δέντρα και σε καμιά περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε κορμούς από κωνοφόρα.
Η τεχνική καλλιέργειας είναι πολύ απλή. Με ένα τρυπάνι, ανοίξτε τρύπες διαμέτρου 8 χιλιοστών, σε κάθε κορμό, σε αποστάσεις 15 -20 εκατοστών μεταξύ τους. (εικ. 2). Τοποθετήστε τις σφήνες μέσα στις τρύπες και με ένα σφυρί σφηνώστε τις καλά στον κορμό (σελ. 3). Τα μανιτάρια θα εμφανισθούν μετά από 5 μήνες. Στο μεταξύ ο κορμός πρέπει να τυλιχτεί σε μία πλαστική σακούλα για να εκκολαφθεί το μυκήλιο, και να μείνει έτσι για τρεις μήνες σε θερμοκρασία 20-25 °C (εικ. 4). 
Τοποθεσία και συγκομιδή
Μετά από αυτό ο κορμός θα μεταφερθεί στον κήπο όπου πρέπει να βυθιστεί στο έδαφος με τα 2/3 του μήκους του να είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τοποθετήστε τον σε μέρος σκιερό και απάνεμο και εκεί θα συνεχίσει να παράγει μανιτάρια για αρκετές συγκομιδές την άνοιξη και το φθινόπωρο για 3-4 χρόνια (εικ. 5).
Μπορείτε αν δεν έχετε κήπο να τοποθετήσετε τον κορμό σε μια γωνιά του σπιτιού σας, (αποθήκη, υπόγειο), σε θερμοκρασία μεταξύ 15 και 28 °C. Θάψτε τον κορμό, σε ένα δοχείο με χώμα με τα 2/3 του μήκους του να είναι κάτω από την επιφάνεια του χώματος. Είναι σημαντικό ο κορμός αλλά και το χώμα να διατηρούνται υγρά.
Η συσκευασία περιέχει 20  πασαλάκια (σφήνες), εμβολιασμένες με μυκήλιο μανιταριών.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ζεστό αφέψημα

Ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα...


 

Μια από τις καλύτερες 'συντροφιές' για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα ή έγχυμα από το αγαπημένο μας βότανο.

http://wwwaristofanis.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4818.html


Ο Ιπποκράτης και αργότερα ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, εστίασαν και κατέγραψαν με σχολαστική επιμέλεια τη θεραπευτική δράση εκατοντάδων βοτάνων, αιώνες πριν.

 Η γνώση αυτή μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, εμπλουτισμένη κάθε φορά με καινούρια στοιχεία και παρατηρήσεις.

 Σήμερα δεκάδες τεκμηριωμένες μελέτες, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη ...υγείας πολλών βοτάνων.
Πέρα όμως από τις ιδιαίτερες θεραπευτικές χρήσεις διαφόρων βοτάνων, η απλή πόση ενός αφεψήματος (παρασκευάζεται όταν βράσουμε τα μέρη του βοτάνου μαζί με το νερό και κατόπιν σουρώσουμε) ή ενός εγχύματος (παρασκευάζεται όταν... βράσουμε σκέτο νερό, κατόπιν το ρίξουμε στα μέρη του φυτού και σουρώσουμε μετά από κάποια λεπτά) αποτελεί σίγουρα μια υγιεινή συνήθεια.
Ας δούμε λοιπόν από κοντά κάποια από τα αγαπημένα μας φυτά από τα οποία παίρνουμε ευεργετικά ροφήματα, τονώνοντας την άμυνα του οργανισμού μας.
Ξεκινώντας από το 'τσάι του βουνού' θα πρέπει να τονίσουμε πως ουδεμία σχέση έχει με το κλασικό τσάι που γνωρίζουμε ως καθημερινή συνήθεια των φλεγματικών Άγγλων.
Το τσάι του βουνού που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών φυτών και το γένος Σιδηρίτις (sideritis sp.), εμπεριέχει τρεις φυτοχημικές ομάδες με έντονη βιοχημική δράση: φλαβονοειδή, διτερπένια και συγκεκριμένα πτητικά συστατικά.
Οι ουσίες αυτές ευθύνονται τόσο για την αντιφλεγμονώδη δράση σε οξεία φάση φλεγμονής που παρουσιάζει το τσάι του βουνού, όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Μελέτες, υποδεικνύουν προληπτικά οφέλη που προκύπτουν από το τσάι του βουνού έναντι του ενδεχομένου εμφάνισης καταρράκτη (Tomas -Barberan et al 1986), θρόμβων (Villar et al 1985) και υπέρτασης (Paya et al 1985).
Το τσάι του βουνού, το οποίο στη χώρα μας συλλέγεται από τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη, δεν εμφανίζει διεγερτική δράση σε αντίθεση με το κλασικό και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί και βράδυ χωρίς να επηρεάσει τον ύπνο.
Το φασκόμηλο ή λατινικά Salvia officinalis L, εμπεριέχει πλειάδα βιοενεργών συστατικών όπως καμφορά (14-37%), άλφα- και βήτα-καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή όπως η ισχυρά αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη λουτεολίνη. Ασκεί ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας, ενώ λαϊκές αναφορές εικάζουν ότιδιαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των δυσάρεστων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Δεν συνιστάται η πόση του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.
Το χαμομήλι αποτελεί βότανο του οποίου του έγχυμα χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τις χαλαρωτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες.
Οι επιδράσεις του στο πεπτικό σύστημα είναι ιδιαιτέρως ευεργετικές και καταπραϋντικές, όπως και σε κάθε μόλυνση βλεννογόνου του οργανισμού μας (πολύ συχνά άλλωστε χρησιμοποιείται και με τη μορφή κομπρέσας για μολύνσεις των ματιών). Η στοματίτιδα, χαρακτηριστική φλεγμονή που παρουσιάζεται σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, μπορεί επιτυχώς να αντιμετωπιστεί με την καθημερινή συστηματική κατανάλωση χαμόμηλου. Αν και γενικώς ασφαλές, το χαμομήλι πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/Compositae.
Στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα βότανα που εμπλέκονται στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, φιγουράρει η Εχινάτσεα (Echinacea). Το φυτό των αστέρων του Χόλιγουντ, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η Echinacea, μοιάζει με μαργαρίτα και εμπεριέχει μια άκρως δραστική ουσία την εχινακίνη. Η εχινακίνη είναι ένα γλυκοσίδιο που καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό, (6mgr εχινακίνης αντιστοιχούν εργαστηριακά σε 1 μονάδα πενικιλίνης), γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματικότητα του φυτού σε στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Σε κυτταρικό δε επίπεδο, η εχινακίνη ελαττώνει την παραγωγή της υαλουρονιδάσης, ενζύμου που ως γνωστό καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ και οδηγεί σε λύση του συνδετικού ιστού. Πρόσφατη μελέτη, ανέδειξε τη συνεργιστική δράση της Echinacea με σκεύασμα σκόρδου, στη μείωση της διάρκειας και της έντασης της συμπτωματολογίας του κοινού κρυολογήματος, ανοίγοντας καινούριο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης.
Το κλασικό τσάι το βρίσκουμε σε 3 βασικά είδη ανάλογα με το βαθμό ζύμωσης που έχουν υποστεί τα φύλλα του φυτού Camellia Sinensis. Έτσι στο πράσινο τσάι τα φύλλα δεν περνούν καμία διαδικασία ζύμωσης, διατηρώντας το πράσινό τους χρώμα, στο μαύρο τσάι έχουμε πλήρη ζύμωση των φύλλων που αποκτούν έτσι μαύρο χρώμα, ενώ στο λευκό τσάι τα πιο τέλεια φύλλα συλλέγονται πριν καν ανοίξουν εντελώς, διατηρώντας στην κορυφή τους ένα λευκό χρώμα στο οποίο το τσάι αυτό οφείλει την ονομασία του. Προφανώς και το λευκό τσάι, όπως και το πράσινο δεν έχει υποστεί καμία ζύμωση. Η ζύμωση του τσαγιού αναφέρεται στην ελεγχόμενη διαδικασία οξείδωσης που λαμβάνει χώρα κατά την έκθεση των φύλλων στον ατμοσφαιρικό αέρα και σταματά μέσω ξήρανσης (το τσάι περνά μέσα από στεγνωτήρες καυτού αέρα).
Βασικά συστατικά των διαφόρων ειδών τσαγιού είναι οι κατεχίνες, η καφεΐνη, η θεανίνη και το βουτυρικό οξύ.
Οι κατεχίνες αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και ανευρίσκονται σε μεγαλύτερα ποσά στο πράσινο και στο λευκό τσάι, από ότι στο μαύρο (φαίνεται πως η διαδικασία της ζύμωσης μειώνει την περιεκτικότητα σε κατεχίνες). Από τις κατεχίνες που γνωρίζουμε έως σήμερα, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) ασκεί την πιο έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η EGCG είναι 25-100 φορές πιο ισχυρή από ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C.
Το κόκκινο τσάι αν και εμπίπτει σε παρόμοια διαδικασία παραγωγής με το κλασικό τσάι, δεν έχει καμία σχέση με το φυτό Camelia Sinensis. Στη Νότια Αφρική, από όπου και προέρχεται, το Rooibos (κόκκινο τσάι), χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως όπλο έναντι πολλών αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ ερευνητικά δεδομένα το καθιστούν εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Rooibos δεν περιέχει καφεΐνη, αλλά ούτε και οξαλικό οξύ και έτσι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.
Ο Δίκταμος ή Ερωντας αποτελεί φυτό που φύεται μόνο στην Κρήτη και μας δίνει ένα εξαίσιο και τονωτικό ρόφημα. Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του Δίκταμου είναι η καρβακρόλη (πανίσχυρη αντιμικροβιακή ουσία που την συναντάμε ακόμη στη ρίγανη και στο θυμάρι), η θυμόλη και η πουλεγκιόνη. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρές αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Ο Δίκταμος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως επουλωτικό ρόφημα και τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους του στομάχου με πειράματα που έγιναν σε στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori).