Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια ημέρα Δάσους

http://www.elassona-city.gr/arthrografies/genika/item/5637.html   Δελτίο Τύπου Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια ημέρα Δάσους
Η ημέρα του Δάσους (21η Μαρτίου)και πρώτη μέρα της άνοιξης έχει καθιερωθεί ως ημέρα προβληματισμού γύρω από τη Δασοπονία ως έννοιας αλλά και ως θεσμού. Η Παγκόσμια οικονομική κρίση που ζούμε τελευταία αλλά και η οικολογική κρίση παράλληλα είναι οι χειρότερες  από κάθε προηγούμενο. Η λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων λείπει δυστυχώς σχεδόν παντελώς. Στο βωμό του οικονομικού κέρδους θυσιάζονται τα πάντα. Τον 15ο μ.Χ. αιώνα τα δάση κάλυπταν τη μισή περίπου χερσαία επιφάνεια της Γης. Σήμερα βρισκόμαστε κάτω του 30% και η καταστροφή των δασών συνεχίζεται απτόητα.
Η κατανάλωση ενέργειας διευρύνεται και μάλιστα κατά εκρηκτικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση ισχυρών «αναπτυξιακών» τάσεων σε διάφορα κράτη της γης και δη σε πληθυσμιακούς γίγαντες. Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει άρδην και βαίνουμε προς μία ισορροπία «τρόμου». Οι αλλαγές στον κύκλο νερού και στο υδατικό ισοζύγιο, αλλά και η συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων μας έχουν κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Πολλές περιοχές της Γης, μεταξύ των οποίων και η Χώρα μας, δέχονται τις αρνητικές επιδράσεις από τη μετατόπιση των κλιματικών ζωνών  και οδηγούνται σταδιακά προς την ερημοποίηση. Η Αναζήτηση λύσεων ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής και οικολογικής κρίσης έρχεται μέσα από το Δάσος που αποτελεί μια από τις ελπίδες αναστροφής των επιπτώσεων των κρίσεων αυτών αποτελώντας δυνητικό κρίκο της σύγχρονης ανάπτυξης. Τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας την αξία των δασών και της αειφόρου διαχείρισής τους ανακήρυξαν το έτος 2011,ως Διεθνές Έτος Δασών ,προκειμένου να τεθεί ο προβληματισμός για τα σύγχρονα αδιέξοδα. Η προστασία και επέκταση των δασικών οικοσυστημάτων σε όλα τα μέρη της γης επιβάλλεται γιατί η ζωή στον πλανήτη μας τώρα το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι έως σήμερα χειρισμοί δυστυχώς στον τόπο μας δεν συνάδουν με την παγκόσμια προσπάθεια για διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας στον πλανήτη μας σε σχέση με τα δάση, Η Δασική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση από πλευράς προσωπικού, και χορήγησης πιστώσεων.
Η μείωση της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση και διατάραξη της ισορροπίας των δασικών οικοσυστημάτων και της άγριας ζωής αυξάνεται συνεχώς. Η ρύπανση και εκτεταμένη αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων δρούν ανεξέλεγκτα. Τα χειμαρρικά φαινόμενα, οι διαβρώσεις και πλημμυρικές καταστροφές έχουν ως  συνέπεια την τεράστια βλάβη των δασικών οικοσυστημάτων και των περιουσιών στις πεδινές περιοχές.
τους, φυσικά με συνέπεια την τεράστια ζημιά για το Κοινωνικό Σύνολο, Οικονομική και Περιβαλλοντική. Οι Δασώσεις και Αναδασώσεις, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, ακόμα και αν αφορούν πρόσφατα καμένες εκτάσεις.  Τα έργα υποδομής για προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων είναι τελείως ανεπαρκή έως μηδενικά (έργα αντιπυρικής οργάνωσης και προστασίας, δασοτουρισμός και δασική αναψυχή, φυσικοί βοσκότοποι, έργα υποστήριξης της άγριας ζωής, ορθολογική εκμετάλλευση δασών. Οι Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα από την εκτέλεση διαφόρων έργων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να  τυγχάνουν της  απαραίτητης κρατικής φροντίδας.
Γενικά θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για εφαρμογή γενικότερης Δασοπροστασίας και διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων  για μελέτη και εκτέλεση έργων και υλοποίηση δασικών-περιβαλλοντικών προγραμμάτων καθώς και προσλήψεις δασολόγων και δασικού προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες για την πραγματοποίηση των παραπάνω.
Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε υποχρέωση και καθήκον, κρούουμε για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, όπως το πράττουμε κάθε χρόνο, αρκετές μάλιστα φορές μέσα στο ίδιο έτος και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την ανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας, εξόχως επωφελούς για το κοινωνικό σύνολο και την επιβίωση των ορεινών πληθυσμών. Διότι Η διαχείριση των Δασικών Οικοσυστημάτων με χωρική, χρονική και ποιοτική διαφοροποίηση σε επίπεδο Χώρας (Περιφέρειες, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών, Δασικές Πυρκαγιές, Βοσκότοποι, Θήρα και Άγρια Πανίδα κλπ) επιφέρει την πολυδιάσπαση και την συνεχή απομάκρυνση από την κοινωνική ενιαία αειφορική λειτουργία.
Αφού λοιπόν ευχηθούμε το καλύτερο για τα δασικά μας οικοσυστήματα και την τύχη τους, καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς να πάρουν υπεύθυνη και ενεργό θέση στα θέματα προστασίας τους και να αντιδράσουν με όλους τους νόμιμους τρόπους που διαθέτει η Δημοκρατία μας, γιατί μετά από λίγες δεκαετίες δυστυχώς δεν θα έχει νόημα αν θα έχουμε Δημοκρατία, αφού τότε δεν θα διαθέτουμε ζωτικό χώρο για να επιβιώσουμε.
Το μήνυμα προς όλους μας: «Αγαπήστε, προστατέψτε τα Δάση μας, είναι κομμάτι της ζωής μας».

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν.  ΛΑΡΙΣΑΣ


Η Πρόεδρος,          Ο  Γεν. Γραμματέας,

Φτίκα  Ζωή           Θεοχάρης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου