Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΖΙΑΚΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΖΙΑΚΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


 
Γιορτή μανιταριού στο Γεφύρι στο Ζιάκα Γρεβενών

Ο νεοσύστατος σύλλογος «Όρλιακας» Γρεβενών, «μπαίνει» δυνατά στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού. Από τις 18 μέχρι τις 21 Αυγούστου, διοργανώνει Γιορτή μανιταριού αλλά και μια σειρά από...πολλές συναυλίες και δραστηριότητες σε συνεργασία με συλλόγους των Γρεβενών. Το πρώτο ραντεβού, δίνεται την Πέμπτη 18 του μήνα στο γεφύρι στο Ζιάκα Γρεβενών. Δείτε την αφίσα και θα καταλάβετε:

 
Βάστα καημένε Όρλιακα

Ένα τριήμερο στα πόδια του Όρλιακα, το μάτι της γης – στις όχθες του Βενέτικου – στο θρυλικό γεφύρι του Ζιάκα.

Ένα τριήμερο με Μουσική σεμινάρια  Μανιταρογνωσίας Γεωλογίας.

Θα σας μιλήσει η Ιστορία – θα σας καθάρει ο Βενέτικος – θα σας δυναμώσει ο πυρήνας  της γης, ο Όρλιακας.

Βγαλμένος απ΄ τον μανδύα της γης, τον κοντινότερο στον πυρήνα είναι μοναδικός στον κόσμο, είναι το μάτι της γης.

Έλατε στο μάτι της Γής να δείτε τον Ουρανό με τ΄ άστρα
 
Στους πρόποδες της Πίνδου δεσπόζει η οροσειρά του Όρλιακα σαν ένα δάχτυλο που ξετυλίγεται από την κύρια οροσειρά. Η θέα του καταπληκτική, εξαίρετο παρατηρητήριο, το οποίο έπαιξε το ρόλο του σε όλους τους χρόνους, φτιαγμένο να ελέγχει όλους και όλα.

Η περιοχή ήταν μοναδικό πέρασμα σε όσους ήθελαν να κινηθούν ανάμεσα στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Σήμερα πλέον η περιοχή είναι ανακηρυγμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Φιλοξενεί όλα σχεδόν τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Μεγάλο ενδιαφέρον συναντάμε στα βότανα και τα μανιτάρια.

Επίσης ένα βουνό με δείγματα ζωής των θαλάσσιων φυτικών και ζωικών οργανισμών που αναπτύχθηκαν στο έδαφός του 2.000.000 χρόνια πριν, θα σας εκπλήξει. Είναι αλήθεια παράξενο αλλά τελείως φυσικό σε μια απ’ τις πιο ορεινές περιοχές της Ελλάδας ν’ αγγίζει κανείς ανάγλυφα απολιθώματα κοχυλιών.
 
Το χωριό Ζιάκας βρίσκεται στους πρόποδες του Όρλιακα, η πατρίδα της ένδοξης και θρυλικής οικογένειας των Ζακαίων, που έχει συμβάλλει για την απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας από την οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Θεόδωρος Ζιάκας, ο ένας της οικογενείας των Ζακαίων, ονομάζεται και Κολοκοτρώνης της Μακεδονίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου