Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

το ρόδι


Από την αρχαιότητα το ρόδι ήταν σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας. Φημιζόταν για τις θεραπευτικές ιδιότητες του. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας. Το έθιμο του σπασίματος του ροδιού σε γάμους γίνεται για να φέρει καλή τύχη και γονιμότητα στο ζευγάρι.
Πέραν αυτών, όμως, πολλές έρευνες δείχνουν ότι το ρόδι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμινών (περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνης Α, C, E και φυλλικού οξέος). Ενα ρόδι καλύπτει κατά 40% την συνιστώμενη πρόσληψη σε βιταμίνη C και 25% του φυλλικού οξέως. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Η αντιοξειδωτική ικανότητά του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού!

Ερευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός του ροδιού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μπορεί, ακόμη, να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ποσοστό 90%, ενώ το εκχύλισμά έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στον καρκίνο του εντέρου.
Εκτός από το φυσικό χυμό ροδιού στην αγορά κυκλοφορεί και συσκευασμένος χυμός. Ακόμη ένα άλλος τρόπος που μπορούμε να καταναλώσουμε το ρόδι είναι με τη μορφή αφεψήματος, σε νερό που βράζει δηλαδή, μπορούμε να προσθέσουμε φλούδια από ρόδι και να αφήσω να βράσουν για λίγα λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου