Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Γαύρος η γαβρι





Γαύρος (Carpinus betulus)
Πως θα τον αναγνωρίσουμε: Είναι δέντρο φυλλοβόλο μέσου ρυθμού αύξησης. Ο κορμός του είναι συνήθως κοντός, με πλούσια οριζόντια διακλάδωση. Στο φλοιό του εμφανίζονται ραβδώσεις που του δίνουν ωραία όψη. Φθάνει τα 25 μ. ύψος και 20 μ. πλάτος κόμης. Τα φύλλα του είναι οξυκόρυφα με πολλές οδοντώσεις στις παρυφές. Η επάνω επιφάνεια είναι σκούρου πράσινου χρώματος και η κάτω ανοιχτού πράσινου με αραιό πίλημα. Φυτό μόνοικο. Τα αρσενικά άνθη είναι κιτρινωπά και σχηματίζουν κρεμάμενους ιούλους. Τα θηλυκά έχουν πράσινο χρώμα και σχηματίζουν διχάσια ιουλόμορφα. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και το Μάιο. Ο καρπός περιβάλλεται από πράσινο φυλλοειδές τρίλοβο πτερύγιο, που βοηθά τη διασπορά του από τον άνεμο. Η ωρίμανση των σπόρων γίνεται από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο και η πτώση τους τον επόμενο χειμώνα.
Γενικές πληροφορίες: Είναι σκιανθεκτικό είδος. Αναπτύσσεται τόσο σε συνθήκες φωτισμού όσο και σε πλήρη σκίαση. Αντίθετα δεν αντέχει τους παρατεταμένους παγετούς. Αναπτύσσεται συχνά σε ελαφριά αμμώδη και σε μέτρια αργιλώδη εδάφη. Όμως δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα βαριά νωπά εδάφη. Είναι αδιάφορο στο pH του εδάφους αφού απαντάται σε όξινα, ουδέτερα έως και πολύ αλκαλικά εδάφη.
Χρησιμότητα: Το ξύλο του είναι λευκού χρώματος και δεν διακρίνεται σε εγκάρδιο και σομφό. Είναι βαρύ, συμπαγές σκληρό, ελαστικό, δυσκατέργαστο και γενικά δύσχιστο. Χρησιμοποιείται για γεωργικά εργαλεία, και στη λεπτουργική (λαβές μικροεργαλείων, κ.λ.π). Αποτελεί άριστη τροφή για την άγρια πανίδα. Το ξύλο της καίγεται πολύ καλά και θεωρείται ως άριστο καύσιμο. Επίσης χρησιμοποιείται στην ιατρική. Χρησιμοποιείτε ως θεραπευτικό. Δρα στο ρινοφαρυγγικό και στην τραχεία, εξασφαλίζοντας επούλωση στις τραυματισμένες επιφάνειες του βλεννογόνου και ανακουφίζοντας από κάθε παροξυσμό. Ενδείκνυται για σπαστική και χρόνια ρινοφαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα και τραχειο-βρογχίτιδα. Είναι αντιβηχικό.
Σαν ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που νιώθουν κόπωση, καταπόνηση, νοητική και σωματική, είναι αυτή η κούραση μετά από ένα σαββατοκύριακο που έχουμε ξεκουραστεί , ότι χρειαζόμαστε κ άλλη ξεκούραση.
Το ίαμα βοηθάει το άτομο να έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει σε φαινομενικά αξεπέραστες δυσκολίες, αρχίσει να έχει ενδιαφέρον για την ζωή.
Μέθοδος δυναμοποίησης: Βρασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου