Η παρούσα ιστοσελίδα δεν είναι ειδησεογραφική. Καταγράφει και αναπαράγει απόψεις, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό που κατά την υποκειμενική μου οπτική προαγάγουν το πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι σε τοπικό και γενικότερο επίπεδο.Δεν είναι επίσης ανεξάρτητη.Εξαρτάται από της εμμονές, την πολιτική και αισθητική μου συγκρότηση, της ιερές τεμπελιές μου, τα μίση και της συμπάθειές μου και το ψαξιμο τις αντιγραφες copy paste που κανω για τα μανιταρια απο διαφορες σελιδες στο διαδικτυο η το πρωτοτυπο υλικο που εχω

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Οι σύγχρονες διαιτητικές τάσεις στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης διατροφικής κουλτούρας οδηγούν στην κατανάλωση προϊόντων υψηλής θρεπτικής αλλά και γαστρονομικής αξίας. Μεταξύ των τροφίμων αυτών συγκαταλέγονται οι εδώδιμοι μακρομύκητες (άγριοι ή καλλιεργήσιμοι), των οποίων η διατροφική αποδοχή την τελευταία δεκαετία αυξάνεται ραγδαία, όχι μόνο για γαστρονομικούς αλλά και για θεραπευτικούς λόγους.
Τα μανιτάρια θεωρούνται ιδανική πηγή αφομοιώσιμων πρωτεϊνών, τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, μειωμένης θερμιδικής αξίας, εφόσον τα 100 γρ. αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες, καθώς και ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, C και D, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού, μαγνησίου και σεληνίου.
Τα μανιτάρια μπορούν να καταταχθούν στα τρόφιμα εκείνα που συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους σε μια δίαιτα χαμηλών απαιτήσεων σε λιπαρά.
Ακόμη, τα καρποσώματα των μακρομυκήτων θεωρούνται ικανοποιητική πηγή πρωτεϊνών, συγκριτικά με τα κοινά λαχανοκομικά είδη. Έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν ιδανική τροφή ως προς όλα σχεδόν τα περιεχόμενα βασικά αμινοξέα, ενώ περιέχουν ταυτόχρονα υψηλότερα ποσοστά θρεονίνης, τυροσίνης και αργινίνης σε σχέση με την πατάτα, το καρότο και το κουνουπίδι.
Μεταξύ των ειδών που εμφανίζουν φαρμακευτική δράση, έχοντας ευεργετική επίδραση στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης, στην ελάττωση της LDL (κακή χοληστερόλη), στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συγκαταλέγονται τα: Lentinus edodes, Auricularia auricularia-judae, Cordyceps sinensis, Ganoderma lucidum, Grifola frondosa, Pleurotus ostreatus, Tremella fuciformis, Agaricus bisporus, Hericium erinaceus, Flammulina velutipes, Trametes versicolor, Agaricus blazei, Schizophyllum commune και Coprinus comatus.
Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μαγνησίου και ψευδαργύρου περιέχουν αντίστοιχα τα είδη Volvariella gloiocephala και Boletus edulis
Πίνακας 1. Βασική σύσταση άγριων εδώδιμων μανιταριών (g/100g δείγματος)


Πίνακας 2. Περιεχόμενα βασικά αμινοξέα διαφόρων φυτικών ειδών (mg/100 g νωπού προϊόντος)

Οι πληροφορίες αυτές είναι από το site της Ελληνικήε Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου