Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

μανιταρια που υπαρχουν στο χωριο μας

Προσοχή...όλα τα μανιτάρια δεν είναι φαγώσιμα! Δυστυχώς γενικός κανόνας που να μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα φαγώσιμα από τα δηλητηριώδη δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, χαρακτηριστικά που αν τα γνωρίζουμε δεν κινδυνεύουμε. Εάν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, δεν τα συλλέγουμε. Μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη για τα οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι, και τα οποία εμείς ή κάποιος περισσότερο ειδικός έχει ταυτοποιήσει! Κλειδιά αναγνώρισης είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φαίνονται με γυμνό μάτι, ο βιότοπος, η εποχή της καρποφορίας κ.α.

Αγαπάμε τα μανιτάρια, περισσότερο όμως αγαπάμε τη ζωή!
Τα συνηθέστερα φαγώσιμα μανιτάρια στις περιοχές μας της Δυτικής Μακεδονίας,  τα οποία οι περισσότεροι κάτοικοι αναγνωρίζουν και ταυτοποιούν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής (οι τοπικές, λαϊκές ονομασίες με κόκκινο)

Καλογράκι (Βωλίτης ο χαλκόχρωμος - Boletus aereus)

Βασιλικό (Βωλίτης ο δικτυωτός - Boletus reticulatus)
Ζαρκαδίσιο (Μακρολεπιώτα η ψηλή - Macrolepiota procera)
Πρόβειο (Αγαρικό το πεδινό - Agaricus campestris)Κοκκινούσκα (Αμανίτης ο καισαρικός - Amanita caesarea)

Οι φωτογραφίες δίνουν μια ιδέα για τη μορφή τους, αλλά δεν αντικαθιστούν την προσεκτική παρατήρηση, την εμπειρία και τα καταγεγραμμένα στη βιβλιογραφία χαρακτηριστικά των ειδών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ αναλυτική ταξινόμηση και περιγραφή των ειδών, με κατατοπιστικές φωτογραφίες στα βιβλία του Γ. Κωνσταντινίδη και στο manitari.gr (Ενότητα: Εκδόσεις).

Σε επόμενες δημοσιεύσεις θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με κάθε ένα από τα παραπάνω είδη αναλυτικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου